Verlicht

De spirituele zoek van het Westen
De spirituele zoektocht van het Westen

In vrijwel elk dorp staat een kerktoren, in elke stad staan er vele. De meeste kerken die daarbij horen, staan zondag leeg. Toch is religie niet dood. Spiritualiteit is zelfs weer in de mode. De beelden van Boeddha worden veel verkocht. De soms als modern aan­geprezen zaken als meditatie en yoga zijn gebaseerd op het Indiase denken en vooral op het hindoeïsme en boeddhisme. In het Engeland van de eerste helft van de twintigste eeuw was er, op de immigranten uit India na, vrijwel niemand die in reïncarnatie ge­loofde. Nu wordt hun aantal geschat op zevenentwintig procent van de bevolking en dit neemt alleen maar toe.

Het wereldbeeld en religieuze denken van wat ooit het christelijke Westen was schuift op naar het Oosten. In dit boek volgen we de geschiedenis van Europa vanaf het begin van de jaartelling tot in onze dagen om te onderzoeken hoe het Westen ‘christelijk’ is geworden en waarom de moderne mens dit pad weer heeft verlaten, om de oosterse religies te omarmen.

Waarom staat Boeddha op de kaft van dit boek? Ofschoon de Dalai Lama populair is, zijn er in het Westen maar weinig echte boeddhisten. Toch nemen we hier het denk­en van Boeddha voor een belangrijk deel als uitgangspunt. Zijn visie over karma, reïncarnatie en verlichting was voor het Westen toegankelijker dan vergelijkbare begrippen in het hindoeïsme. Zijn ideeën zijn van grote invloed geweest voor het ‘nieuwe’ religieuze denken van velen. Hij kan als de peetvader worden beschouwd van de moderne spirit­ualiteit en vele stromingen daarbinnen zijn op een of andere manier schatplichtig aan hem. Als we de verandering in het denken van onze tijd willen begrijpen, kunnen we niet om hem heen.

Dit boek doet een serieuze poging om met zoveel mogelijk oorspronkelijke bron­nen zowel ons eigen culturele erfgoed als dat van het Oosterse te onderzoeken en te spieg­el­­en aan het denken van de moderne mens en de boodschap van de kerk die in het Westen wordt verlaten, maar in het Oosten groeit.

 

Informatie over hoe het boek is te bestellen staat op pagina ‘Contact’ 

 

ISBN 9789082282603

Beschikbaarheid: Leverbaar
Productsoort: Paperback
Prijs € 22,50
362 pagina’s
Auteur K. Middelbeek