Knallen

Knallen

Sommige zaken in het leven lijken onmogelijk om tegen te houden. Ik was al jong wijs, meende ik, en het kopen van vuurwerk en meisjes  waren stom. Om daar je zuinige zakgeld aan uit te geven, leek mij kansloos. Ik had toen nog niet kunnen weten dat beide interesses pas na je twaalfde zouden komen.

Welk van de twee als eerste mijn leven actief binnen  slopen weet ik niet zeker, maar tiener zat ik op een technische school met alleen jongens en daarom vond ik het misschien een stuk minder eng om met vuurwerk om te gaan dan met meisjes.

Het zal diep in de vorige eeuw geweest zijn toen ik voor het eerst een pakje sterretjes kocht. Nu worden die alleen nog gebruikt op een feestelijke verjaardagstaart, maar toen was dat nog vuurwerk. Het jaar erna had ik een matje uit elkaar gehaald wat een heleboel rode mini-rotjes opleverde. Je raad het al, het jaar erna was de puberteit echt op dreef en gingen ik samen met een vriendje inkopen doen. De oudere vriend van zijn zus moest de verkoper ervan overtuigen dat het geen zin had om ons de aanschaf te verbieden. Ik had niet de indruk dat de verkoper er iets om gaf dat wij nog maar een jaar of veertien waren. Het duurde niet lang of we gingen als volleerd mijnenleggers te werk. Molshopen werden met ‘superkanonslagen’ opgeblazen en ‘bazooka’ werden ingezet om de fecaliën van het vee op de boerderij te verspreiden. Gaandeweg werden we natuurlijk steeds onbedaarlijker en zo werd het een sport om de lont zover op te laten branden dat de ‘kanonslagen’ in de lucht als een granaat ontploften wanneer we ze weggooiden.

Mijn interesse voor het vuurwerk nam snel af met het ouder worden. Ik werd bezadigd. Mijn andere ontluikende interesse zou mijn toekomst bepalen.

Ik blijf het (weer) zonden vinden van mijn geld om er vuurwerk voor te kopen, maar heb nog steeds zo nu en dan wel zin om eens flink te ‘knallen’. Deze eigenschap lijkt in onze tijd steeds minder te worden gewaardeerd. Het zal misschien niet lang meer duren voor jongens tot hun 20e alleen nog maar met het tonen van hun rijbewijs sterretjes mogen kopen.

Dat is toch wel jammer want, met of zonder vuurwerk: we gaan er een knalgaaf 2019 van gaan maken!

Kees Middelbeek (31 december 2018)