Scherazade

De eerste keer dat ik met een zekere regelmaat een column las, was in het damesblad van mijn moeder: De Libelle. De schrijfster daarvan schreef elke week behoorlijk lang over haar belevenissen onder het pseudoniem Scherazade. Ze had gekozen voor die naam naar de hoofdrolspeelster in het verhaal Duizend-en-een-nacht zo beschreef ze eens.

Voor wie het verhaal niet kent: de sultan Sjahria had niet zoveel vertrouwen in vrouwen. De reden daarvoor was, omdat zowel hijzelf als zijn broer door hun al eens waren bedrogen. Om dit in het vervolg te voorkomen ontwikkelde hij een bijzonder idee over het huwelijk. Hij had bedacht dat hij zijn volgende vrouw, voor ze hem zou kunnen bedriegen ter dood zou laten brengen. Om geen enkel risico te nemen was dit de volgende morgen volgend op de huwelijksnacht. Hij had beter maar niet zo lang kunnen wachten, want er was één vrouw die hem te slim af was.

Die slimme vrouw was Scherazade. Zij vroeg haar vader of zij met de sultan mocht trouwen. Het was niet helemaal onverwacht dat haar vader dat niet zo’n goed idee vond, maar jonge dochters kunnen overtuigend zijn en zo gebeurde het dat, nadat de sultan het huwelijk had geconsumeerd,

Scherazade hem vroeg of ze hem een verhaal mocht vertellen. Dat was in die tijd een geliefd tijdverdrijf en zo duurde het niet lang voor Sjahria geboeid naar haar lag te luisteren en de uren voorbij gingen. Toen de zon opkwam en Scherazade gedood had moeten worden, was het verhaal nog niet afgelopen en na een spannende cliffhanger vroeg ze of ze het de volgende nacht verder mocht vertellen.

De volgende nacht maakte onze heldin haar verhaal af en begon direct aan een nog mooier en spannendere vertelling. En dit ging zo duizend nachten door. De sultan vergat zijn voornemen haar te doden, kreeg haar lief en ze leefden nog lang en gelukkig.

De boodschap voor de verhalenverteller, columnist of vlogger is duidelijk: als je verhaal één keer niet spannend genoeg is, ben je er geweest. Ik ben mij, net als de dame uit de Libelle, hier zeer wel van bewust en vrees de gevolgen.

Waartoe dient dit nog meer?

Scherazade en haar sultan maken een bruggetje naar een onderwerp waar ik iets over kwijt wil. Een sultan is een hoge rang binnen de moslim adel. Hij staat doorgaans gelijk of net onder een kalief. De kalief is het hoofd van een kalifaat en het woord is afgeleid van een term die betekent dat hij de vertegenwoordiger van Allah op aarde is. De eerste kalief was Aboe Bakr: die in het jaar 632 Mohammed na zijn dood opvolgde. Een kalief is dus een soort kardinaal of zelfs paus. Wat zegt het van de moslimwereld dat men vroeger zo’n belangrijke geestelijke zo’n bloederige hoofdrol laat spelen in een verhaal?

Is de islam een religie van vrede?

Een poos gelden alweer kreeg ik een folder in mijn brievenbus waarin werd gesteld dat de islam een religie van vrede is. Nu had ik dat Obama en de paus ook al vaker horen zeggen, maar er zijn ook andere geluiden. Is daar iets meer over te zeggen?

De schrijver van de folder was erg zeker van zijn zaak en nodigde de lezer uit om dit zelf te gaan onderzoeken. Dat had hij misschien beter niet kunnen doen. Mijn zoektocht resulteerde in het boekje Is Mohammed Gods laatste Profeet? Dit staat op mijn website te koop. Er zijn mensen die mij niet geloven als ik zeg dat het boekje niet de neerslag is van mijn mening, maar een beschrijving probeert te zijn van zoveel mogelijke fundamentele feitelijkheden. De bronnen die ik daarvoor heb gebruikt zijn de geschiedenis, Koran, biografie van Mohammed, de Hadit (islamitische traditie) en andere erkende islamitische boeken. Het is de moeite waard om hier kennis van te nemen. Zij die het gelezen hebben, zijn er in elk geval van overtuigd dat de feiten voor zichzelf spreken.

Aanbod

Ik bied dit boek aan als E-Boek voor nieuwe abonnees op mijn nieuwsbrief. Zelf ben ik niet dol op E-Boeken, omdat ik er nog nooit één heb uitgelezen. Ik vrees ook dat wie een E-Boek heeft gekocht, ook nooit meer het echte (papieren) exemplaar zal kopen. Er zijn er die de digitale versies wel lezen daarom staan ze op de site. Voor u die mijn nieuwsbrief al krijgt, bied ik daarom het echte boek aan met 50% korting.
Daarvoor heeft u de hier onderstaande kortingscode nodig.

Overigens als u mij een plezier wil doen, deel dan de nieuwsbrief, geef deze pagina een like of deel hem op sociale media. Bedankt.

Bestellen:
https://www.mainstudies.nl/product/was-mohammed-gods-laatste-profeet/
Korting code: mohammed-50 (geldig tot 31 januari 2019)
Deze code moet worden ingevuld bij het product in de winkelwagen (View Cart)

Kees Middelbeek