Waar draait het om in de kerk?

Als kind wist ik het zeker, geloven is één ding, maar de kerk is heel wat anders. Of het nu door het onderwerp of door de manier van doen kwam kon ik niet zeggen, maar de kerk was het meest vervelende en langste uur van de week. Als de dienst tien minuten langer duurde dan gebruikelijk, overviel mij een angst te zullen stikken in een aan zekerheid grenzende paniek.

Die vreemde tijdsbeleving in de kerk is nooit helemaal overgegaan. Ofschoon ik er regelmatig van kan genieten, kan ik niet bevestigen dat ik de kerkdienst het mooiste uur van de week is. Dit zal wel voor een belangrijk deel aan mijzelf liggen. Ik kan ook slechts met grote moeite een voetbalwedstrijd aan de zijlijn gadeslaan of een aflevering van GTST uitzitten. Toch ga ik buitengewoon trouw naar de kerk. Het punt is namelijk dat het in de kerk niet slechts om de samenkomst gaat. Het gaat om de gemeenschap van gelovigen en om Jezus Christus.

Onlangs hoorde ik een spotje van de Remonstranten op de radio die mensen naar de kerk probeerde te lokken met de belofte dat ze niet in een God geloofde die de regels bepaalde en dat ze niet in een God geloofde die antwoorden geeft op onze levensvragen, want, zo redeneerde de stem “het is mijn leven en het zijn mijn levensvragen”.

Wat een dwaasheid. De kerk is geen uitvinding van mensen, maar van Christus. De vorm van de samenkomst hoeft niet vast te staan, maar christenen die geen lid zijn van de kerk zijn als voetballers zonder elftal. Je kunt niet, zoals ik wel eens hoor: “ook wel geloven zonder de kerk”. Mensen die dat beweren hebben er niets van begrepen!

Maar nog erger wordt het als je naar een kerk gaat zoals in het spotje, als je dat niet doet om de gemeenschap van gelovigen en niet ter eren van Christus. Als wij naar de kerk gaan om in een spirituele zelfbevrediging onszelf en onze eigen levensvragen centraal te stellen, dan draait het niet om God maar om onszelf. Jezus zegt zeven keer: “wie een oor heeft, laat hij horen wat de Geest tegen de gemeente zegt.” Het gaat erom wat God heeft te zeggen. Denken die remonstranten dan echt dat God te vinden is op een plaats waar Hij ons mag bedienen en vereren en waar we niet doen wat Hij zegt omdat wij zelf de regels bepalen? In zo’n kerkdienst hou zelfs ik het nog geen vijf minuten vol.